Tuberculosebestrijding in 2020

In 2020 werden van de 630.000 inwoners van West Pokot County 1989 patiënten gediagnosticeerd met tuberculose (315 per 100.000 inwoners). Het afgelopen jaar werd 77% van ons budget besteed aan het opsporen van tuberculosepatiënten en 14% aan de renovatie van onze tuberculosedorpen in Sigor en Kacheliba. Deze zogeheten manyatta’s zijn van essentieel belang voor de tuberculosebestrijding in (semi-) nomadische populaties, zo heeft onderzoek uitgewezen. Van de 1989 tuberculosepatiënten werden hier 562 (28%) patiënten opgenomen om gedurende twee maanden hun antibioticakuur af te kunnen maken. In het kader van ons samenwerkingsverband met de lokale volksgezondheidsautoriteiten, voorziet de Keniaanse overheid onze patiënten gedurende hun verblijf van voedsel met een hoog eiwitgehalte. Dit is niet alleen van belang om aan te kunnen sterken, maar ook van essentieel belang om de zware medicatie te kunnen verdragen.

Defaulters

Van de 1989 tuberculosepatiënten hadden 420 (21%) patiënten hun kuur niet afgemaakt, zogenaamde defaulters. Aangezien het erg belangrijk is dat patiënten hun behandeling afmaken om verdere verspreiding te voorkomen, zet de DKHF zich samen met lokale vrijwilligers (zogeheten community health volunteers) in om deze patiënten opnieuw op te sporen. De 40 vrijwilligers die hierbij betrokken worden door de DKHF voorzien van beltegoed om communicatie met onze Keniaanse partnerorganisatie, de PDHO, mogelijk te maken. Dankzij de inzet van de DKHF en de PDHO werden 179 van de 420 (43%) defaulters opgespoord en opgenomen in onze tuberculosedorpen om hun antibioticakuur af te maken.

In 2020 is wederom gebleken dat onze tuberculosedorpen niet groot genoeg zijn om alle patiënten te kunnen opnemen. De uitbreiding ervan is dan ook één van onze prioriteiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *