Tuberculose project

In 2017 maakten de oprichters van de DKHF op eigen kosten een studiereis naar Kenia om samen met de lokale gezondheidsorganisaties te onderzoeken wat de DKFH zou kunnen betekenen voor de tuberculosebestrijding in de semi-nomadische gebieden. Vooral de opsporing en behandeling van tuberculosepatiënten bleek het ondersteunen waard.

Naast het opzetten van de DKHF en de PDHO resulteerde deze reis in de eerste twee projecten van de DKHF:

  1. Het inhoudelijk, organisatorisch en financieel ondersteunen van de Community health volunteers (CHV’s) in West Pokot bij het opsporen van tuberculosepatiënten
  2. Het renoveren en enigszins uitbreiden van de tuberculosedorpen in de plaatsen Kacheliba en Sigor in West Pokot. In deze dorpen worden semi-nomadische tuberculosepatiënten gedurende hun hele medische behandeltraject gehuisvest en voorzien van voorlichting en eiwitrijk voedsel


Tuberculose manyatta’s

Het semi-nomadische leven van de bevolking leidt ertoe dat behandeling van tuberculosepatiënten lastig is. In onze twee tuberculose dorpen (manyatta’s) verblijven patiënten twee maanden om adequaat behandeld te worden. Het doel van het verblijf in een manyatta’s is dat patiënten hun kuur afmaken. Dit bevordert niet alleen het herstel van de patiënten, maar voorkomt ook verdere verspreiding en het resistent worden van de tuberculose bacterie tegen tuberculosemiddelen.

In de manyatta wordt gezorgd voor water, voedsel met een hoog eiwitgehalte, gezondheidsvoorlichting en de opvolging van de medische behandeling van patiënten.

Een donatie van Stichting Pauma heeft het mogelijk gemaakt om de tuberculose manyatta’s voor twee jaar voort te zetten.

Opsporen van tubereculosepatiënten

John Lodomo (uitvoerend secretaris PDHO) reist voortdurend door West Pokot County met zijn motor om zaken af te stemmen met de tuberculosebestrijders en de CHV’s in het veld, voorlichting te geven over tuberculose en mensen met tuberculoseklachten en tuberculosepatiënten, die hun kuur niet goed afmaakten, op te sporen. John kan deze mensen ook naar de tuberculosedorpen (laten) brengen.

Doe een gift

Doneren