Oprichters en bestuur DKHF

De oprichters vormen ook het bestuur van de DKHF.

Paul Mertens

Onze voorzitter Paul begon zijn loopbaan in de jaren 80 als tropenarts. Uitgezonden door het Ministerie van Buitenlandse Zaken werkte hij 5 jaar binnen het Ministerie van Volksgezondheid van Kenia. In 1981 schreef hij een plan om de gezondheidszorg van West Pokot te verbeteren. Dat resulteerde in de oprichting van de Stichting Medische Hulp Kenia (SMHK) (1982-2017), waar Paul vanaf 1987 voorzitter van was.

De SMHK had als partner-organisaties in Kenia de Netherlands Harambee Foundation for Health (NHF-h) (1999-2017) en de Netherlands Harambee Foundation for Water (NHF-w) (1987-2007) (http://www.smhk.nl/). In haar 35-jarig bestaan werd de SMHK ondersteunt door velen waaronder het Rode Kruis, het AMC-Amsterdam met de AMC-loop, de NMB/ING bank en de Voetbalclub AJAX.

Naast zijn medische opleiding behaalde hij een master in public health aan de Johns Hopkins School of Public Health en een master in epidemiologie aan de Erasmus Universiteit. Hij promoveerde er op een proefschrift over uitbraken van infectieziekten in Nederland en het belang van epidemiologie in de bestrijding ervan. Hij is BIG-geregistreerd als arts maatschappij en gezondheid en arts tropische geneeskunde en internationale gezondheid. In 2013 werd hij vanwege zijn wetenschappelijke werk en medisch ontwikkelingswerk benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau.

Momenteel is Paul verbonden aan het Erasmus MC. Daar geeft hij onderwijs in infectieziektebestrijding en global health en doet en begeleidt hij onderzoek in deze vakgebieden. Hij beschikt over een groot netwerk in Nederland en Kenia dat hij inzet voor het werk van de DKHF en de PDHO.

Jasmijn Tam

Jasmijn, secretaris, is in de eindfase van de master Geneeskunde aan het Erasmus MC Rotterdam en zal eind 2021 afstuderen als basisarts. Voor zij de master geneeskunde begon heeft zij in 2017 de master Health Care Management aan de Erasmus Universiteit gevolgd. Haar interesse in de Keniaanse gezondheidszorg is ontstaan tijdens de minor Global Health in 2017, waarbij zij met een groep medestudenten zeven weken door Kenia trok. Zij zette toen een succesvolle fundraising op voor een school voor verstandelijk gehandicapte kinderen in Iten en kon daarmee de school voorzien van nieuwe bedden, matrassen, klamboe’s en een watertank.

Thomas Reitsma

Thomas, penningmeester, studeerde economie aan de Erasmus Universiteit en is werkzaam als Innovatie & Strategie consultant bij Capgemini. Vanuit zijn vakgebied en netwerk zorgt Thomas voor nuttige inzichten en bewaakt hij de efficiënte en duurzame aanpak van de DKHF.

 

De bestuursleden van de DKHF doen hun werk op vrijwillige basis en reizen op eigen kosten, ook naar Kenia.

Doe een gift

Doneren