Over West Pokot

Geografie

West Pokot County, het voormalige West Pokot District, ligt in het noordwesten van Kenia, net ten noorden van de evenaar. Het gebied van ongeveer 9.100 km² grenst aan Oeganda. De afstand van noord naar zuid in West Pokot County is ongeveer 180 km en van oost naar west ongeveer 60 km. Wegen zijn vaak alleen begaanbaar voor auto’s met vierwielaandrijving. Het landschap is gevarieerd: steile bergkammen, weidse vergezichten en grote hoogteverschillen en regenval. Het zuidoosten ligt in de Cherangani Hills, met bergen van boven de 3.000 meter. Het westen en noordoosten liggen tot 400 meter boven zeeniveau en zijn heet, droog en minder bergachtig.

West Pokot behoort tot één van de meest landelijke gebieden van Kenia met omstreeks 700.000 inwoners. De meerderheid van de bevolking van West Pokot is jonger dan 20 jaar. De bewoners zijn over de hele provincie verspreid met in het zuiden met de hoofdstad Kapenguria de meeste mensen.

Ontwikkeling van West Pokot

Tijdens de koloniale periode was West Pokot District een gesloten grensgebied. Vanwege deze ontoegankelijkheid begon de sociaaleconomische ontwikkeling er pas na de onafhankelijkheid van Kenia (1963) na 1979. West Pokot is een van de armste provincies van Kenia, in 2012 leefde 70% van de bevolking onder de armoedegrens.

In het eerste West Pokot First County Development Profile (2012) werd aandacht gevraagd voor een aantal problemen, waaronder de onderbezetting van gezondheidsfaciliteiten en een hoog percentage analfabetisme in de bevolking.Er werd gewezen op een noodzakelijke uitbreiding van gezondheidsdiensten; met name op verbetering van de gezondheidszorg voor vrouwen en op het gebied van infectieziektebestrijding, vooral op het platteland.

Voor de financiering van diensten zoals medische zorg en onderwijs is West Pokot County nog steeds afhankelijk van de Keniaanse overheid en donaties.

Levensonderhoud

Veel van de inwoners zijn semi-nomaden. Naast het houden van vee is er een toename van gecultiveerd land, voornamelijk voor de productie van maïs.

Doe een gift

Doneren