Pokot-Dutch Health Organisation (PDHO)
De Keniaanse partner-organisatie van de DKHF, de Pokot-Dutch Health Organisation (PDHO), werd eveneens in 2018 opgericht. De PDHO is een Community Based Organization (CBO) met een eigen lokaal bestuur. De PDHO draagt ideeën aan voor nieuwe projecten, is verantwoordelijkheid voor de uitvoering ervan en legt nauwkeurige financiële verantwoording af.
Bestuur PDHO
Het bestuur van de PDHO bestaat uit toegewijde Kenianen die (afgezien van de voorzitter) werken in de gezondheidszorg in West Pokot. Zij staan met de voeten in de klei en komen vanuit deze rol met plannen om gezondheidsproblemen aan te pakken. De voorzitter, Godfrey, werkt in het onderwijs en staat bekend om zijn vermogen verschillende mensen met elkaar te verbinden.
- Voorzitter: Mr. Godfrey Kortok Mwanga, onderwijzer
- Penningmeester: Mrs. Carolyne Nalyanya, tevens werkzaam in het bisdom Kitale
- Uitvoerend secretaris: Mr. John Lodomo, tevens coordinator van de community health volunteers in West Pokot
- Michael Lotekori – clinical officer, coördinator tuberculose, lepra en longziekten bestrijding in West Pokot
- Lawrence Kimosop – clinical officer, coördinator tuberculose, lepra en longziekten bestrijding in Kacheliba
- Gloriah Chebet Kakuko – clinical officer West Pokot
- Ramadhan Dhulkil – clinical officer, coördinator tuberculose, lepra en longziekten bestrijding in Sigor
- Steven Dite – community nurse, Sostin Dispensary
- Albert Pkiach Chebelukot – medisch student aan Nairobi University
Uitvoerend secretaris John Lodomo
De uitvoerend secretaris van de PDHO, John Lodomo, is een semi-nomadische veeboer en coördinator van de omstreeks 2000 Community Health Volunteers (CHVs) in West Pokot. CHVs zijn gezondheidswerkers in eigen woonomgeving die elk verantwoordelijk zijn voor ongeveer 100 gezinnen, omstreeks 500 mensen. John kent de leefwijzen van de semi-nomadische bevolking en is als coördinator van de CHV’s een spin in het web van de basale gezondheidszorg. De DKHF betaalt John voor zijn werk als uitvoerend secretaris van de PDHO. Hij krijgt ook middelen om te kunnen communiceren (telefoon, internet) en om voor zijn werk te reizen in West Pokot.
Ook een aantal belangrijke CHVs krijgen van ons beltegoed om onderling te kunnen communiceren en op een effectieve en efficiënte manier een substantiële bijdrage te leveren aan bijvoorbeeld het opsporen van mensen met tuberculose, lepra en andere gezondheidsproblemen.