Projecten

1. Tuberculose manyatta’s

Het semi-nomadische leven van de bevolking leidt ertoe dat behandeling van tuberculose patiënten lastig is. Het tuberculose dorp (manyatta) zorgt ervoor dat patiënten twee maanden lang op n plek behandelt kunnen worden. Het doel van de manyatta’s is dat patiënten hun kuur afmaken. Dit bevordert niet alleen het herstel van de patiënten, maar voorkomt ook verdere verspreiding en het resistent worden van de bacterie die tuberculose veroorzaakt tegen tuberculosemiddelen.

In de manyatta wordt gezorgd voor water, voedsel met een hoog eiwitgehalte, gezondheidsvoorlichting en de opvolging van de medische behandeling van patiënten. Ook worden patiënten die meer op komen dagen voor behandeling opgespoord.

Een donatie van Stichting Pauma heeft het mogelijk gemaakt om de tuberculose manyatta’s voor twee jaar.

2. Renovatie tuberculosedorpen

Stuk wordt nog geschreven

3. Lepra onderzoek

In 2017 werd in het kader van het MoU tussen het Erasmus MC Rotterdam en Moi University, Eldoret Kenia een pilotstudie gedaan naar het voorkomen van lepra in een deel van West Pokot County. Aanleiding voor dit onderzoek was de bewering tijdens een onderwijssessie in het dorpje Serewa van West Pokot County Community Health Volunteers (CHV’s) met studenten geneeskunde van het Erasmus MC, dat er op een populatie van 5000 mensen tenminste 20 lepralijders zouden zijn. En dat terwijl volgens Keniaanse autoriteiten er landelijk minder dan 1 lepralijder/10.000 inwoners zouden zijn. De uitkomsten van de pilotstudie waren zodanig verontrustend dat in 2018 werd begonnen aan een verdiepend onderzoek naar het voorkomen van actieve lepra in West Pokot County. Daarvoor werd een samenwerkingsverband opgezet tussen het Ministerie van Volksgezondheid West Pokot County, het Erasmus Medisch Centrum, Rotterdam, het Leids Universitair Medisch Centrum en Moi University Eldoret, Kenia en een internationale groep van dermatologen onder wie Dr. Ben Naafs. Uit het verdiepend onderzoek, uitgevoerd in 2019, bleek dat de geschatte prevalentie van actieve lepra in West Pokot County 8/10.000 inwoners bedroeg, acht keer hoger dan de streefprevalentie van 1/10.000 inwoners van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Uit het onderzoek naar lepra bleek ook, dat mensen in West Pokot County in aanzienlijke mate leiden aan ondervoeding, aandoeningen ten gevolge van vitamine A en D tekort, tropische ulcera, Buruli ulcers, podoconiosis, lymphatische filiriasis en andere dermatologische aandoeningen.

Het lepra onderzoek leidde tot een campagne voor het opsporen en behandelen van lepra-patiënten. De DKHF droeg, dankzij verkregen donaties in 2019, financieel ook bij aan de behandeling van leprapatiënten. Geld werd besteed aan opleidingskosten van community health workers om leprapatiënten te leren opsporen. Ook werd geld besteed aan transport- en verblijfskosten vanwege het op sporen en behandelen van leprapatiënten met medicijnen, beschikbaar gesteld door de Keniaanse Overheid. In dit project wordt gebruik gemaakt van tele-dermatologie. Foto’s gemaakt door community health workers worden via de DKHF voor diagnostiek verzonden aan een internationale groep van dermatologen.

Het onderzoek naar lepra vond in 2019 plaats in een samenwerkingsverband tussen de afdelingen dermatologie en public Health van het Erasmus MC Rotterdam, de Universiteit van Leiden, Moi University Eldoret, Kenia, de Governor, Assembly en Ministery of Health of West Pokot County, een internationale groep van dermatologen waaronder Dr. Ben Naafs van de Stichting Tropendermatologie Munnekeburen en de DKHF en de PDHO. De kosten van dit onderzoek (omstreeks € 87.000,00) werden in 2018 en 2019 grotendeels in natura ontvangen van de samenwerkende organisaties en onderzoekers. Voor de financiële ondersteuning van de verbetering van bestrijding van lepra in West Pokot County wordt gezocht door de DKHF. Een eerste donatie van Stichting Wolz Handmade is ontvangen door de DKHF.